img
0
Обране

День вишиванки в РОМСАТ

19 травня 2016

19 травня 2016 – День вишиванки. Команда РОМСАТ вітає з цим святом яскравих українських кольорів.

Команда РОМСАТ традиційно одягає у цей день вишиванки. Адже, вишиванка – це не тільки модно і стильно. У вишанці українська душа. Вітаємо зі святом!

Фото День вишиванки 2016 – Romsat.ua

Фото: День вишиваки 2016 в компанії РОМСАТ

День вишиванки

Вишива́нка — новітня назва народної русинської (української й білоруської) сорочки, прикрашеної орнаментованою вишивкою. Важлива складова українського народного вбрання. Поділяється на жіночі й чоловікі сорочки. Має спільне походження з вишитими сорочками слов'янських, балтійських та германських народів Східної та Центральної Європи. Від часів середньовіччя традиційно носилася селянами як повсякденний або святковий одяг; рідше — міщанами, шляхтою і духовенством як спідня білизна або хатній одяг. З ХХ століття стала елементом міської культури: носиться окремо, разом з костюмом, як святковий, патріотичний та культовий одяг. Традиційна вишивка сорочок має оберегове значення й різниться залежно від регіону. Більшість орнаментальних мотивів були розроблені в XIX столітті. Дизайн вишиванок увійшов до новітнього одягу, як то футболки, сукні, блузки, краватки, купальники тощо. Старі назви — сорочка, вишита сорочка, вишивана сорочка.

Джерело: Вікіпедія

Орнамент вишиванки

Кожен регіон має свої звичаї і традиції. Це стосується й вишиванок, з їх неймовірною кількістю орнаментів. Наприклад, одні із найскладніших орнаментів на вишиванках робили полтовчанки – білим по білому (техніка лиштва). Киянки хизувались червоно-чорними візерунками, а ось на Черкащині полюблюбляли золотисті відтінки. Дуже чудово про це написано тут: http://vsviti.com.ua/ukraine/43776 

Орнамент української вишиванки – Romsat.ua

Фото: Орнамент української вишиванки в залежності від регіону

Архів: День вишиванки в РОМСАТ у 2015 році: https://romsat.ua/news/company/day-of-vyshyvanka-21-05-2015/

Приєднуйтесь до нас та вдягніть вишиванку – підтримайте споконвічні українські традиції!