img
0
Обране

Як дізнатися IP-адресу роутера

20 листопада 2021

Часто користувачі не розуміють, навіщо їм може знадобитися IP-адреса маршрутизатора, адже в більшості випадків після підключення роутера ми забуваємо про його існування на тривалий час. Однак дізнатися IP-адресу роутера все ж таки доведеться у випадку, якщо пристрій став гірше виконувати свою роботу та потрібно провести його повторне налаштування або вам потрібно змінити пароль. Також ця інформація знадобиться, якщо плануєте використовувати більш просунуті функції маршрутизатора, такі як батьківський контроль для запобігання можливому негативному впливу Інтернету на дитину, налаштування бездротової мережі, або якщо ви хочете переконатися, що ваш роутер оновлений з метою створення додаткової безпек

Дізнатися внутрішній IP роутера самостійно нескладно. Якщо вас цікавить питання «Яка моя IP-адреса роутера?», розповідаємо декілька простих способів, які дозволяють швидко отримати потрібну інформацію.

Способи, як дізнатися IP-адресу роутера

  • Вивчаємо корпус роутера. Практично на всіх сучасних моделях маршрутизаторів, незалежно від виробника, IP-адреса вказана безпосередньо на пристрої (найчастіше знизу роутера на наклейці). У більшості випадків на наклейці ви знайдете не тільки IP-адресу, що складається з цифр, а й хостнейм. Наприклад, щоб дізнатися IP-адресу роутера TOTOLINK, достатньо перейти на адресу itotolink.net.

    Дізнатися IP-адресу роутера на пристрої

  • Стандартні IP-адреси для роутерів. Якщо вам потрібний доступ до звичайної мережі в офісі або будинку, введіть 192.168.1.1 або 192.168.0.1. Це стандартні адреси, які найчастіше використовують, тому слід ввести саме ці варіанти. Щоб перевірити ці дві IP-адреси, достатньо ввести їх в адресний рядок браузера. Якщо пристрій буде доступний по одному з них, то на екрані з'явиться веб-інтерфейс роутера або пропозиція ввести логін і пароль для доступу.

    Стандартні IP-адреси для роутерів

  • За допомогою інтерфейсу Windows. Дізнатися про IP роутера, до якого під’єднано пристрій, можна в налаштуваннях Windows. Виконайте для цього такі дії: зайдіть у «Панель управління», виберіть «Мережа та Інтернет», перейдіть до «Центру керування мережами та спільним доступом» і клацніть на посилання «Бездротова мережа».

    Дізнатися IP-адресу роутера в налаштуваннях Windows - 1

    Дізнатися IP-адресу роутера в налаштуваннях Windows - 2

    Також це можна зробити, натиснувши комбінацію клавіш Win+R, вписавши в поле «ncpa.cpl» і натиснувши «ОК». Далі виберіть з'єднання.

    Дізнатися IP-адресу роутера в налаштуваннях Windows - 3

  • За допомогою командного рядка. За допомогою клавіш Windows+R запустіть командний рядок комбінації, відкрийте меню Пуск і почніть вводити «cmd» (для користувачів Windows 8) або виконайте швидкий пошук команди в полі «Пошук програм і файлів» (Windows 7). Після цього виберіть «ОК» і впишіть у полі «ipconfig», натисніть клавішу перекладу рядка та введіть «ipconfig/all». Після цього в «Основному шлюзі» буде відображено адресу пристрою.

    Дізнатися IP-адресу роутера за допомогою командного рядка

Часто у випадках, коли безпосередньо на маршрутизаторі IP-адреса не вказана, виробники роутерів надають інформацію про доступ до вебсторінки конфігурації пристрою безпосередньо у посібнику маршрутизатора.

Користувачі можуть самостійно змінювати IP-адресу пристрою. Розповідаємо, як дізнатися IP роутера, який був встановлений самостійно:

  • Windows. Відкрийте панель керування. Праворуч у верхньому куті виберіть «Категорія». Потім у розділі «Мережа та Інтернет» натисніть «Перегляд стану мережі та завдань».

    IP-адреса роутера в Windows

    У полі «Шлюз за промовчанням IPv4» буде відображено IP-адресу пристрою.

    IP-адреса роутера в Windows - 2

  • Mac OS. Після натискання на кнопку Apple у верхньому лівому куті виберіть пункт «Системні налаштування», натисніть на значок «Мережа». Після цього на екрані будуть відображені всі інтерфейси мережі на пристрої. Натиснувши на активне підключення у полі «Маршрутизатор», ви побачите IP-адресу роутера.

    IP-адреса роутера в Mac

  • Linux. На панелі завдань натисніть значок налаштування, а потім виберіть «Інформація про з'єднання». Лівому стовпчику буде доступна IP-адреса маршрутизатора.

Купити сучасні роутери від світових виробників можна в інтернет-магазині ROMSAT. Компанія пропонує широкий вибір пристроїв за вигідними цінами та здійснює оперативну доставку до всіх населених пунктів України.