img
0
Обране

Smart city - від теорії до дій

22 квітня 2021

smart-city_623x390.png

Управління дорожнім рухом, міським освітленням, стоянками та комунальним господарством - все це і багато іншого вже реалізовано в рамках проектів Smart City, хоча розвиток «розумних міст» почалося лише недавно.  

 Анна Гаевская, рук.направления развития РОМСАТ В області рішень для «розумного міста» сьогодні представлено безліч підходів. Деякі з них   конкурують між собою, інші є взаємодоповнюючими. Проте є кілька найбільш затребуваних  платформ, які сьогодні фактично стають стандартами в певних напрямках. Одна з   найбільш   популярних - LoRaWAN - радіотехнологія, що забезпечує середу   інтелектуального вимірювання і контролю, яка дозволяє «розумним» містам збирати і   аналізувати дані з тисяч підключених пристроїв, - керівник відділу розвитку РОМСАТ, Анна Гаєвська.

Мережі LoRaWAN - переваги для всіх

Мережі, засновані на LoRaWAN, створюють безпечний,  двосторонній зв'язок, використовуючи при цьому оптимальну мережеву інфраструктуру. Рішення на базі LoRaWAN відрізняються високою енергоефективністю - кінцеві пристрої можуть працювати до 10 років без необхідності заміни або заряду батарей.

До основних технічних переваг також можна віднести:

  • надійне поширення радіохвиль: датчики зв'язуються з базовою станцією за схемою «зірка»; в порівнянні з проєктуванням mesh- мереж, радіопланування значно спрощується;

  • легкість в розгортанні мережі датчиків: кінцеві пристрої живляться від батарей, нема потреби  прокладати кабель до кожної точки вимірювання;

  • безпека: використовуються криптографічні ключі на основі AES-128;

  • відкритий стандарт: підтримка специфікації LoRaWAN і альянс виробників обладнання забезпечують легку масштабованість;

  • низька ціна з'єднання: LoRaWAN використовує неліцензований спектр частот, плата за використання якого є дуже низькою або взагалі відсутня.

для сайта-1.png

Якщо говорити про економічні переваги, то тут варто відзначити такі чинники:

  • на відміну від технологій LTE-M і NB-IoT, які все ще на ранньому етапі розвитку, рішення LoRaWAN вже зараз широко доступні для  публічних або приватних розгортань;

  • відкритість мереж: міста можуть вибрати стороннього оператора LoRaWAN або розгорнути власну муніципальну мережу і заробляти на ній за рахунок надання компаніям можливості просування комерційних сервісів;

  • екосистема виробників і список доступного обладнання постійно розширюються.

«Розумні міста» Європи

На базі LoRaWAN реалізовано безліч проєктів в різних країнах Західної Європи. Наприклад, в Копенгагені, столиці Данії, за допомогою цієї технології оптимізували систему очищення сміттєвих баків. На цей процес щорічно витрачалося близько 6 млн євро. 

Після установки «розумних» датчиків витрати знизилися приблизно на 15-20% тільки  внаслідок того, що комунальні машини виїжджають за сміттям лише по наповненні баків, а не за розкладом. У перспективі планується економити до 2 млн євро щорічно. Муніципальна влада міста Абердін вирішили встановити 3500 світлових контролерів LoRaWAN з новими LED-лампами та центральну систему управління освітленням в місті. До проведення модернізації вартість утримання системи освітлення становила понад 2 мільйони фунтів стерлінгів в рік. Після остаточної реалізації проєкту ця сума знизиться на 1,3 мільйона, з яких 30% отримано саме завдяки системі управління на базі LoRaWAN. 

У ряді міст Європи мережі датчиків LoRaWAN служать для моніторингу забруднення повітря. На основі зібраних даних приймаються рішення, наприклад, щодо організації міського трафіку і зниження його впливу на екологію. Прикладів десятки, і перераховувати їх можна довго, але з огляду на обмежений обсяг статті ми поговоримо ще про один впровадженні.

Будуємо разом Розумні міста

У норвезькому муніципалітеті Аскер компанія Last Mile успішно розгорнула мережу LoRaWAN на базі IoT-рішення відомого світового виробника TEKTELIC Communication. Однією з головних задач мережі стало об'єднання близько 20 тис. Лічильників води. Вимірювальні прилади автоматично передають показники в відповідну службу, що істотно знижує витрати по збору даних. При цьому забезпечується максимальна точність і оперативність обліку.

З обладнання, використаного в ході створення проєкту, особливо варто відзначити IoT-шлюзи TEKTELIC KONA Macro. Які, зокрема, забезпечують передачу сигналу від лічильника до шлюзу на відстань до 20 км.

для сайта.png

Розробка була обрана, в тому числі за високу надійність, енергоефективність та тривалий термін служби. На базі мережі LoRaWAN міська влада Аскер планують розвивати і інші «розумні» сервіси, а також надавати ресурси міської мережі комерційним компаніям.

Стаття у журналі "Сети и Бизнес"



Всього товарів: 3