img
0
Обране

Що потрібно знати про коаксіальний кабель

22 квітня 2016

Технология коаксиального кабеля уже существует более 100 лет и, несмотря на то, что многие считают коаксиал рудиментом телекоммуникаций, он продолжает жить и интенсивно использоваться. В современном мире простота и низкая стоимость очень высоко ценятся и в этом коаксиалу нет равных. 

коаксиальный кабельНа ринку пропонується величезний вибір коаксіальних кабелів, як за ціною, так і за своїми характеристиками. Як же не заплутатися і купити кабель саме той, який необхідний?

При виборі в першу чергу слід звертати увагу на основні вимоги до кабелю, які диктуються наступними умовами:

  • Відстань, на яку планується передача високочастотного сигналу
  • Середовище і спосіб прокладки

Умовно коаксіальні кабелі можна розділити:

За хвильовим опором

  • 50 Ом - для високих потужностей (передавальні станції телебачення)
  • 75 Ом - для прийому сигналу (в будинках, квартирах і т.п.)

По типу монтажу
Для прокладки зовні або всередині приміщень.

Від відстані залежить тип використовуваного кабелю, який визначається його геометричними розмірами - магістральний Ø20-40 мм, субмагістральний Ø15-20 мм, дистрибутивний (відгалужувальний або абонентський) до Ø11 мм. Оскільки загасання сигналу в кабелі залежить тільки від його геометричних розмірів і незначно залежить від використовуваних матеріалів, то чим довша відстань передачі сигналу, тим товщим повинен бути кабель.

Останнім часом магістральні і суб магістральні коаксіальні кабелі використовуються дуже рідко, вони практично витіснені оптичним кабелем.

Структура коаксіального кабелю.

Структура коаксиального кабеля romsat.ua

Центральний провідник - може бути виконаний з міді (Cu) або зі сталі, плакованої міддю (ССS)
Діелектрик - фізично або хімічно спінений поліетилен
Подвійний екран кабелю - алюмінієва фольга і обплетення
Зовнішня оболонка - може бути з поліетилену або полівінілхлориду

Спосіб прокладки

Існують кабелі для повітряної прокладки (підвісні з тросом), для прокладки в землю, каналізацію або по вертикальних стояках. Від середовища, в якому планується прокладатися кабель, буде залежати не тільки матеріал зовнішньої оболонки кабелю, а й наявність наповнювача між обплетенням і зовнішньою оболонкою. Наповнювач може бути сухим або гелеподібним (текучим або не текучим). При пошкодженні зовнішньої оболонки наповнювачі герметизують пошкоджене місце, запобігаючи доступу агресивного середовища всередину, тим самим зберігаючи без змін характеристики самого кабелю.

коаксиальный кабель romsat.ua

Для зовнішніх робіт використовуються кабелі чорного кольору. До складу їх оболонки входить «сажа», яка робить її стійкою до ультрафіолетового випромінювання (тривалий вплив сонячних променів не призводить до появи тріщин). А в приміщеннях використовують кабелі з білою оболонкою, в якій вуглецеві матеріали не використовуються, що сприяє підвищенню протистояння до займання.

При прокладанні кабелю в вузьких кабельних каналах слід звертати увагу на вогнестійкість кабелю, здатністіь не поширювати вогонь і токсичні продукти його горіння.

Low Smoke Zero Halogen


Існує особливий клас оболонок кабелів - LSZH (Low Smoke Zero Halogen), іноді позначається LSOH. Такий коаксіальний кабель використовується при прокладанні в місцях з загрозою отруєння людей продуктами горіння в разі пожежі. Особливістю складу оболонки є повна відсутність токсичних галогенних газів і низьке виділення диму в процесі горіння.

Головні Станції
Для монтажу Головних Станцій слід вибирати кабелі з підвищеним екрануванням, найбільш тонкі і гнучкі. Для зручності візуального сприйняття і полегшення обслуговування станції такі кабелі випускають різного кольору.

Головные станции кабельного телевидения в romsat.ua

Підвищене екранування кабелів визначається тим, що вони дуже щільно розподіляються в обмежених обсягах станції і не повинні абсолютно впливати один на одного. А кольорове маркування дозволяє зручно розділити високочастотні сигнали, використовувані в ГС (сигнали супутникових і ефірних діапазонів, цифрові сигнали або сигнали трактів комутації).

Деяке обладнання на ГС висуває певні вимоги до кабелів підключення (наприклад: допустима товщина центрального провідника). Кабелі з іншими розмірами центрального провідника можуть пошкодити роз'єм або ж погіршити високочастотні властивості самого контакту.

инструмент для коаксиального кабеля в romsat.ua

Маркування абонентського коаксіального кабелю  

Коаксіальний кабель RCI RG660BV
маркировка коаксиального кабеля
RCI - виробник; RG - маркування по Radio Guide; 6 - серія кабелю; 60 - покриття обплетення (%); B - металізована фольга; V - полівінілхлорид (ПВХ)

Префікс

F - газонаповнений діелектричний пропілен

2 - подвійний кабель

59 - серія кабелю
6 - серія кабелю
11 - серія кабелю

Суфікс

В - приклеєна металізована фольга
V - полівінілхлорид (ПВХ)
Е - поліетилен (ПЕ)
М - несучий трос
F - гелевий наповнювач
SS - максимальне екранування (Super-Shield)
TS - TS - потрійне екранування (Tri- Shield)
BW - Bright Wire (сучасний тип сухого наповнювача)
APD - APD - нетекучий гелевий наповнювач з аморфного поліпропілену Amorphous Polypropylene Drop

Коди матеріалів

AL - алюміній
T/CU – луджена мідь
CU – мідь
AL2S - алюминиево-полимерная ламинированная пленка
FR-PVC - вогнестійкий ПВХ

Практика
Практика показала, що характеристики дешевих кабелів і нормальних спочатку дуже близькі один до одного. Але з часом дешевий коаксіальний кабель втрачає необхідні властивості, а кабелі, виготовлені з дотриманням технології не «старіють» роками.

Використовуючи тільки обладнання високого класу і кабелі належної якості можна досягти необхідних технічних характеристик передачі і прийому сигналу.

Де купити?
Звичайно у нас. Якщо вам потрібен якісний коаксіальний кабель і аксесуари до нього (роз'єми, інструмент, пасивні розподільчі елементи) звертайтеся, наші фахівці проконсультують і запропонують оптимальне рішення.