img
0
Обране

Надійний блискавкозахист телекомунікаційних мереж

01 грудня 2023
Захист систем телекомунікацій від імпульсних перенапруг грозового та комутаційного походження від OBO Bettermann - romsat.ua

Головне про вимоги до пристроїв захисту і відповідну продукцію OBO Bettermann.

Розвиток систем опрацювання даних на електронних носіях щодалі стає повсякденною реальністю у все ширшому колі секторів діяльності. Багато нових високопродуктивних технологій передбачають неодмінне використання електронних систем, що робить надійність їхньої роботи важливою умовою. Зі зростанням числа цих систем збільшується вірогідність збоїв у роботі або навіть цілковитого знищення інформації потужними імпульсами. Одним з основних джерел таких імпульсів є блискавки, струм яких здатен затікати як до гальванічних мереж живлення та телекомунікацій, так і до систем заземлення – у випадку ударів поблизу будівель (споруд), у яких розміщено телекомунікаційні системи. У неекранованих приміщеннях/спорудах близькі спалахи блискавок спричиняють індуковані імпульси напруги і струму. Численні випадки відключення електропостачання через обстріли російського агресора створили в Україні ще одне джерело небезпечних імпульсів – комутації.

Олександр Розвадовський, кер.проектного відділу компанії РОМСАТ При побудові слабкострумних систем та систем безпеки бізнесів та державних підприємств, на мою думку, приділяють недостатню увагу захисту від імпульсних перенапруг, – коментує Олександр Розвадовський, кер.проектного відділу компанії РОМСАТ. – Проектувальники та інтегратори інколи – з причини нестачі знань, замовники – за відсутності грошей або небажання виділяти додаткові бюджети. Але при майбутній експлуатації таке хибне відношення призводить до неочікуваних та незапланованих витрат на заміну та ремонт обладнання. Що інколи виявляється дорожче, ніж передбачити заздалегідь пристрої захисту.

Важливо врахувати при проектуванні

Різноманітність сучасних інформаційних, телекомунікаційних та контрольно-вимірювальних систем ускладнює вибір відповідних пристроїв захисту від імпульсних перенапруг (SPD). Необхідно враховувати умови підключення SPD:

  • штекерна система вимагає відповідної цокольовки SPD;

  • зверніть увагу на максимальний рівень сигналу, найвищу частоту, потрібний рівень захисту від перенапруг та умови закріплення SPD;

  • потрібно, щоб SPD не вносив суттєвого впливу на ослаблення та відбиття сигналів у лініях передавання даних.

Стандарти для систем телекомунікацій

Технічні стандарти являють собою збірники найкращої практики, складені провідними фахівцями на основі досвіду проектування та експлуатації. На шляху вступу до ЄС Україна продовжує гармонізувати нормативну базу з міжнародними та європейськими стандартами. У таблиці наведено деякі з найважливіших стандартів.


Pозмітка Зміст
ДСТУ EN 61643–21:2015 Пристрої захисту від імпульсних перенапруг низьковольтні. Частина 21. Пристрої захисту від імпульсних перенапруг, підключені до телекомунікаційних мереж та мереж сигналізації. Вимоги до робочих характеристик та методи випробування
ДСТУ CLC/TS 61643–22:2015 Пристрої захисту від імпульсних перенапруг низьковольтні. Частина 22. Пристрої захисту від імпульсних перенапруг, підключені до низьковольтних розподільчих систем. Принципи вибору та застосування
ДСТУ EN 50173–1:2022 Інформаційні технології. Загальні кабельні системи. Частина 1. Загальні вимоги
ДСТУ ІЕС 61000–4‑5:2008 Електромагнітна сумісність. Частина 4–5. Методики випробувань та вимірювань. Випробування на несприйнятливість до сплесків напруги та струму
ДСТУ EN 60728–11:2015 Телевізійне та звукове мовлення й інтерактивні мультимедійні служби. Кабельні розподільчі системи. Частина 11. Вимоги щодо безпеки

Табл. Основні українські стандарти з блискавкозахисту

Принцип захисту

Принцип комплексного протиімпульсного захисту полягає в тому, що усі силові та телекомунікаційні лінії, приєднані до пристрою, належить включити до системи зрівнювання потенціалів у місцях, де вони перетинають зони захисту від блискавок (концепція LPZ).

Топології

Залежно від топології мережі (зіркоподібна, магістральна або кільцева) OBO Bettermann запропонує оптимальний набір SPD та місця їх встановлення.

Приєднання екранів кабелів зв’язку

Дієвим способом зменшення індукованих імпульсів є прокладення екранованих ліній. Проте не завжди є можливість наглухо уземлювати екран з обох кінців лінії, аби ним не проходили значні струми промислової частоти. Отже, і SPD, яким захищають екрановані лінії, роблять у різних модифікаціях: з наглухо приєднаним екраном та з приєднанням через ізолювальний іскровий проміжок (ISG).

Клас захисту SPD

Пристрої телекомунікацій можуть знаходитися у різних зонах будівлі (споруди) відносно небезпеки появи у них небезпечних імпульсів (Lightning Protection Zone – LPZ). Часто трапляється, що якісь лінії живлення та/або телекомунікацій проходять кількома різними LPZ. Для кожної з таких зон належить вибрати відповідний SPD, який відповідає її електромагнітним умовам. OBO Bettermann позначає клас захисту на кожному з SPD, який він випускає. 

Базовий захист

Продукція OBO Bettermann, побудована на газових іскрових проміжках, спроможна відводити часткові струми блискавки (10/350 мкс). Її встановлюють у місцях входу ліній до будівлі (споруди).

Комбінований захист

Ці SPD мають у собі як іскрові проміжки, так і діоди подвійної провідності. Їх рекомендують встановлювати так, щоби корпус SPD мав електричний контакт із корпусом пристрою, який підлягає захисту.

SPD у вимірювальних мережах

Результат вимірювання у цих мережах передають або струмом (струмова мережа 20 мА), або частотою (зсувом фази). Залежно від цього узгоджувальні елементи SPD можуть бути як резистивними, так й індуктивними. Перші надаються до передавання частотою, другі – до передавання струмом.

SPD для вибухонебезпечних зон

Для вибухонебезпечних зон належить обирати ті SPD, які виготовлено та випробувано для роботи у таких умовах. Зазвичай такий SPD має міцний корпус, а у місцях входу/виходу  електричних ліній встановлено кабельні сальники.

Де придбати блискавкозахист OBO Bettermann в Україні?

Компанія «Ромсат» третій рік поспіль успішно подовжує дистриб’юторський контракт з відомим німецьким виробником систем блискавкозахисту та заземлення OBO Bettermann. За цей час рішення системи блискавкозахисту та заземлення від OBO продемонстрували позитивну динаміку зростання у портфелі рішень «Ромсат».


Всього товарів: 12