img
0
Обране

Metropolis 4.0: Розумне місто майбутнього

30 липня 2020
Smart City - розумне місто майбутнього - Romsat.ua
Smart City - розумне місто майбутнього

Все більше міст обирають розумні технології для підвищення ефективності, стійкості та економії. Сінгапур і Дубай стали першими встали на шлях розумних міст. Сьогодні поруч з Бостоном будується майбутнє розумне місто. Проведім екскурсію по Метрополісу 4.0.

Після виходу в прокат фільму "Той, хто біжить по лезу 2049" (Blade Runner 2049), відбулося занурення глядачів в суворе майбутнє брудного мегаполіса - багатолюдного та похмурого. Насправді, ми можемо уявити більш веселу картину міст майбутнього з сонячними панелями та висячими садами на дахах, вуличними ліхтарями, що сигналізують про несправні лампи та датчиками перенаправлення водіїв в об'їзд заторів.

Розумне місто об'єднає стек технологій з енергоефективності, управління відходами, транспортом, освітленням, будівлями, охороною здоров'я та безпекою. Американська Рада Розумних Міст підтримує створення більш комфортних і функціональних міст зі стійким розвитком.

Читайте також: Детально про технологію LoRaWAN

Голова Джессі Берст пояснює це так: "Сто п'ятдесят років тому в Америці ви повинні були побудувати своє місто біля залізниці, інакше ви б ослабли й померли. Сьогодні вам потрібен доступ до телекомунікацій - ШПД або оптоволоконного інтернету - і зеленої, надійної енергії. Це два стовпи, на які спирається все інше. Майже всі проблеми, з якими сьогодні стикаються міста, можна вирішити за допомогою інтелектуальних технологій. Головне кредо розумного міста - щасливі жителі за менші гроші".


Эпизод из фильма “Тот, кто бежит по лезвию 2049” - Romsat.ua
Епізод з фільму "Той, хто біжить по лезу 2049"

Місто, побудоване на даних

Якщо телекомунікації та чиста енергія є основою, то дані (інформація) є будівельними блоками. Збираючи її про кожний аспект міського життя і скорочуючи витрати, міста можуть використовувати отримані дані абсолютно новими способами. Вам не потрібно цікавитися, коли і де будуть переповнені вулиці - вулиці самі вам про це розкажуть.

Берст продовжує: "Міста зможуть впровадити прийняття рішень на основі даних, заснованих на інформації, яка оновлюється щохвилини".

Загальноміська аналітична група Бостона збирає дані з цілого ряду державних програм і проблем, в тому числі щодо зменшення інцидентів зі стріляниною та очищення стін від графіті. Дані зображаються на інфопанелі (dashboards - розумні звіти в реальному часі) в ситуаційних центрах мерії, що дозволяє управляти містом більш ефективно.

Відео: Future Smart City Projects

Місто-лабораторія

Попре те, що багато міст починають активно впроваджувати інтелектуальні технології, модернізація всього міста залишається складним завданням. У дванадцяти милях (~ 19 км) на південь від Бостона на місці колишньої бази ВМС США зростає нове місто. Union Point - це величезне будівництво площею 1 500 акрів (~ 607 Га), що демонструє майбутній вигляд розумних міст. За 10 років планують побудувати 4 000 житлових будинків та 10 млн кв. футів (~ 3 048 000 кв.м) комерційних площ.

Кайл Коркум
, генеральний директор та керуючий партнер забудовника LStar Ventures, коментує концепцію: "Це унікальна жива лабораторія, де ми будемо експериментувати і впроваджуватися інновації. Ми отримаємо ідеальне місце для швидкої адаптації технологій під завдання майбутнього".

У Юніон-Сіті всі комерційні структури будуть відповідати найвищим стандартам екологічного будівництва LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - Керівництво з енергетичного і екологічного проєктування).

Читайте також: Вигоди Розумних Міст з LoRaWAN


Сонячні панелі на землі та дахах будуть генерувати зелену енергію. Розумні датчики з лічильниками – управляти попитом і пропозицією на неї. Стічні води будуть миттєво очищатися і повторно використовуватися - це знизить на 60% запити на питну воду. Partner General Electric запровадить експериментальні технології у вуличне освітлення, енергетичне обладнання для моніторингу та управління рухом. Проєкт буде відстежувати автомобілі, пішоходів та велосипедистів. Всі учасники руху будуть скануватись розумними пристроями. Також планується забезпечити місто автономними транспортними засобами, та надати послуги трансферу.

Весь світ в твоїх (розумних) руках

Крім підвищення ефективності, інтелектуальні технології повинні залучати бізнес. Жителі великих міст звикли мати "весь світ під рукою", замовляючи їжу, одяг і таксі через смартфон в зручний для них час. Схожого підходу вони очікують від міської влади. Сінгапур і Дубай вже зробили більшість міських послуг доступними в онлайн.

Джессі Берст додає: "Такий підхід дає їм конкурентну перевагу в боротьбі за комерційні інвестиції (розширення бізнесу або відкриття нового офісу)".

Коли Amazon оголосила про пошук місця для другої штаб-квартири, вона влаштувала справжній переполох в інтернеті. В результаті більш ніж 200 міст подали свої заявки, в тому числі Union Point.

Amazon шукає таке місто, в якому буде комфортно жити мілленіалам. Сьогодні містам важливо ставати "розумними" - це сприяє створенню нових робочих і підвищує їх конкурентоспроможність у світовій економіці.

Швидка урбанізація

Smart City Барселона - Romsat.ua
Smart City у Барселоні

Розробка концепції розумного міста майбутнього все ще в процесі і ця робота збільшує популярність. У Барселоні стовпи освітлення оснащені датчиками з виходом в інтернет. Вони вимірюють все: від шуму на вулиці до кількості людей, від забруднення повітря до трафіку на дорогах. Дані технології заощадили місту мільйони доларів і створили близько 50 000 робочих місць, за словами колишнього заступника мера Антоні Вівеса на CES в 2014 році.

По всьому світу мільйони людей переїжджають із сільської місцевості в міста. До 2030 року дві третини населення Землі будуть жити в містах, що створює ряд проблем. Джессі Берст попереджає: "Ми не зможемо пристосуватися до цього напливу, якщо не станемо розумними. Смарт сіті неминучі. Це не просто тенденція. Це перегони".

Джерело: http://emag.directindustry.com/metropolis-4-0-a-smart-city-tour

Обладнання для розумного міста

ROMSAT – дистриб'ютор рішень Tektelic для розумного міста, а також постачальник пристроїв Aqara для розумного будинку. Проведемо презентацію, розкажемо про вигоди, допоможемо з проєктом.