img
0
Обране

Інтелектуальний облік води за технологією LoRaWAN

31 січня 2022
LoraWan_1000x479_ua.jpg
Технології та інструменти LoRaWAN для автоматичного обліку показників лічильників води Smart Water Metering (на прикладі кейсу Infrastruktura d.o.o. м. Вараждин, Хорватія).

Упродовж останніх років спостерігається підвищений інтерес до інноваційних технологій обліку води. Впровадження новітніх технологій дозволяє операторам водопостачання та управління включати «інтелектуальні технології вимірювань» у свої робочі процеси.

Як наслідок, міста по всьому світу беруть участь у розгортанні рішень «Smart Water Metering» з використанням технології LoRaWAN для подолання дефіциту прісної води в рамках програм «Розумне місто». 

Читайте також: Розумні міста

Експерт з проєктування, виробництва, інтеграції екосистем LoRaWAN - канадська компанія TEKTELIC надає технічну та організаційну підтримку партнерам у впровадженні ефективних рішень IoT «Інтелектуальне вимірювання/Smart metering».

Показовим є останній кейс партнерства TEKTELIC з телекомунікаційним інтегратором Infrastruktura d.o.o (Хорватія) в проєкті побудови мережі для автоматизації обліку показників лічильників води.

Актуальність

Дефіцит води вже став проблемою, з якою широко стикаються міські громади та комунальні оператори. Виявлення витоків, втрат, не санкціонованих відборів є основною вимогою роботи державних регуляторів та операторів комунальних послуг.

Ще одна проблема – зменшення ресурсів на ручний збір показників лічильників та зменшення обсягу непродуктивних дій персоналу. 

Витоки та автоматизація обліку – стали основними чинниками при прийнятті рішення про розбудову «Smart Metering Solution» у м. Вараждин (Хорватія) з метою зменшення вартості обліку показань лічильників та попередження наслідків витоків води в режимі реального часу.


lorawan-Tektelic2.jpg

Рішення

Командою Infrastruktura d.o.o. розгорнуто 1000 приладів обліку води, які були інстальовані в технічних приміщеннях багатоквартирних будинків, та впроваджено систему моніторингу нового покоління Chameleon IoT Platform.

Додатки системи моніторингу дозволяють:

• контролювати потік води (об’єм споживання) по всій системі та по каналах розподілу;
• виявити витоки або проблеми (аварії, несанкціоновані підключення) для прийняття заходів реагування;
• планувати споживання в часі по групах, каналам розподілу на базі аналітики попередніх періодів;
• стежити за технічним станом приладів обліку та мережі в цілому.

lorawan-Tektelic3.jpg
lorawan-Tektelic2-2.jpg

Платформа Chameleon IoT має спеціальний модуль, який дозволяє користувачам переглядати своє споживання в реальному часі. Є можливість інтеграції додатку в платіжну систему. Додаток повністю адаптований для багатьох клієнтів на одній серверній платформі.

lorawan-Tektelic4.jpg

Під час інсталяції було вирішено ряд інженерно-технічних завдань, зумовлених складними умовами інтеграції: в шахтах чи в підвалах, де проникнення радіо сигналу не завжди забезпечує стабільність зв’язку. 
Шлюз операторського рівня з додатковою конструктивною антеною та сенсори з зовнішньою грибоподібною антеною, винесеною зовні кришки люка, вирішили проблему надійності каналу обміну між приладами обліку та додатками користувача IoT платформи.

Експерти Tektelic для розгортання мережі LoRaWAN, як складової рішення «Smart Metering», запропонували шлюзи моделі KONA Macro IoT. 

lorawan-Tektelic5.jpg

Ця модель широко використовується операторами та замовниками, як масштабований якісний шлюз технології LoRaWAN, що вирішує KPI - мінімізації загальної вартості володіння мережею. 

Читайте також: Технологія LoRaWAN

Мінімізація була досягнута завдяки збільшенню площі покриття (дальність радіозв’язку/якісні характеристики радіоканалів) та зниженням інтенсивності сервісних візитів до місць встановлення обладнання (крім планового ТО). 

Після виведення в штатну роботу мережі м. Вараждин, шлюз Тектелік Kona Маcro LoRaWAN підтвердив проектні характеристики надійного інструменту для організації економічно обгрунтованого, масштабованого, малопотужного та безпечного двостороннього зв’язку між пристроями обліку води та шлюзами.

Детальніше про: Базові станції операторського класу TEKTELIC

Експерти «РОМСАТ», провідного проєктного дистриб'ютора України, мають можливість запропонувати своїм партнерам повний комплекс обладнання від «Tektelic», «Axioma metering» та комплексу програмного забезпечення MainLink для проєктування та побудови мереж «інтелектуального вимірювання» лічильників води та інших ресурсів за технологією LoRaWAN. Залучення експертизи вендорів зменшить технічні ризики проєкту, що буде сприяти досягненню планових KPI та задоволеності замовників. 

Щоб дізнатися більше про повні рішення End-to End IoT, отримати доступ до тестових конфігурацій, будь ласка, зв’яжіться з info@romsat.ua

Сергій Рашевський, департамент систем безпеки та IoT «РОМСАТ».

За матеріалами:
TEKTELIC: Smart Water Metering Solution in Varazdin, Croatia.

Всього товарів: 3