img
0
Обране

Комутатори L2, L2+ та L3: як вибрати

28 листопада 2021

Для забезпечення якісного підключення до мережі Інтернет необхідне застосування спеціального обладнання, до якого належать комутатори. Вони пропонуються до уваги користувачів у різних варіаціях, що дозволяє підібрати оптимальний варіант у кожній конкретній ситуації. Так, покупцям пропонуються комутатори другого чи третього рівня, кожен із яких працює з певним типом даних і виконує перелік певних функцій.

Щоб не розгубитися серед усього різноманіття пропозицій на ринку та зробити правильний вибір, спочатку необхідно розібратися у відмінних рисах та ключових характеристиках кожного з представлених видів світчів.

Комутатори 2-го рівня: що це

Комутатор другого рівня є канальним пристроєм, який забезпечує зв'язок декількох мережевих пристроїв. За його допомогою один широкомовний домен розбивається на декілька менших.

Що стосується особливостей застосування такого типу комутатора, то найбільше він підійде для використання у таких ситуаціях:

  • для невеликої мережі, у межах якої можлива комфортна робота в одному широкомовному домені кількох необхідних пристроїв;
  • для організації доступу за потреби підключення до локальної мережі конкретного персонального комп'ютера.

Як працюють комутатори 2-го рівня

Основний принцип роботи комутатора L2 полягає у виконанні ним таких функцій:

  • проведення аналізу МАС-адрес;
  • внесення відповідної інформації до таблиці комутації;
  • перерозподіл трафіку, виходячи з отриманих даних;
  • виконання фізичної адресації;
  • керування потоком отриманих у процесі аналізу даних; ізоляція на основі VLAN.

Використовуючи світч L2, можна за допомогою VLAN ефективно розбивати мережу на ізольовані сегменти. Проте у процесі роботи L2 керованого комутатора повноцінна маршрутизація між підмережами не відбувається.

Як працюють комутатори 2-го рівня

Що таке комутатор 3-го рівня

Комутатор L3 являє собою високошвидкісний маршрутизатор, який перемикає пакети, що надсилаються ним, без підключення до глобальної мережі. Такий тип світча призначений для використання його у рамках великих мереж Ethernet, для яких необхідно створити мережу, меншу за розміром.

Як правило, світч L3 може бути використаний у всіх випадках, де функціональних можливостей комутатора другого рівня недостатньо. Основні сфери його застосування включають у себе такі випадки:

  • здійснення агрегування — об'єднання трафіку пристроїв рівня доступу;
  • виконання маршрутизації між підмережами VLAN;
  • керування проходженням трафіку за допомогою ACL;
  • підвищення рівня безпеки, щоб забезпечити більш гнучкі налаштування доступу;
  • ефективний контроль трафіку, а також керування ним на рівні IP-адрес.

Застосовуючи універсальний підхід за допомогою комутатора 3-го рівня, можна значною мірою заощадити кошти. Це стає можливим завдяки економії на центральних маршрутизаторах та організації правильно побудованої мережі.

Як працюють комутатори 3-го рівня

На відміну від керованого або некерованого комутатора L2, світч 3-го рівня не тільки здійснює пакетний аналіз МАС-адрес, а й працює з IP-адресами.

Таким чином, локальна маршрутизація може бути виконана повноцінно за допомогою комутатора третього рівня. Водночас повноцінна зовнішня розгалужена мережа з BGP маршрутизацією на базі цього типу свитчу зазвичай не застосовується, незважаючи на підтримку цього функціоналу комутатором L3.

Як працюють комутатори 3-го рівня

У чому різниця між комутатором L2 та L3

Щоб розібратись, у чому полягає принципова відмінність між комутаторами L2 та L3, необхідно акцентувати увагу на таких відмінних рисах:

  1. Світч 2-го рівня є досить швидким та ефективним завдяки його процесору, комутаційним властивостям та основному алгоритму. Водночас йому не доступні такі функції, як робота з IP-адресами та елементами вищих рівнів.
  2. Своєю чергою, комутатор L3 є вдосконаленою версією, що об'єднала в собі всі головні можливості світча нижчого, другого рівня.

Також варто зазначити, що існує комутатор проміжного рівня – L2+. Він являє собою світч другого рівня, у якого до того ж є деякі додаткові функції третього рівня. До них може належати статична маршрутизація, контроль доступу на рівні IP адрес та стекування. Номінально таких додаткових можливостей у світча L2+ може бути лише одна чи дві, але на практиці у процесі роботи така різниця буде дуже відчутною.

На які моменти варто звернути увагу під час вибору комутатора

Щоб зробити правильний вибір, визначаючись із відповідним типом комутатора із запропонованих, варто приділити особливу увагу основному критерію підбору — мети, з якою буде використано цей пристрій.

Якщо необхідно виконувати маршрутизацію між VLAN, варто віддати перевагу комутатору L3, у всіх інших випадках при роботі з невеликими мережами зі своїм завданням чудово впорається світч L2.

Загалом комутатори і другого, і третього рівня активно користуються у переважній більшості мереж. Світч L3 є більш інтелектуальним, що виконує весь функціонал комутатора 2-го рівня з деякими доповненнями. У зв'язку з цим комутатор L2 підійде для простого підключення до робочих груп, що є порівняно дешевим, а комутатор третього рівня краще вибирати для здійснення сегментування та управління мережами відділень, за яких не буде втрачена пропускна здатність.