img
0
Обране

Інструменти LoRaWAN для “інтелектуального вимірювання” показників лічильників води

27 липня 2022
Інструменти LoRaWAN для “інтелектуального вимірювання” показників лічильників води в Romsat.ua

Зміст

  1. Проблематика вимірювання води
  2. Можливості бездротових технологій LoRaWAN
  3. Smart Metering Solution
  4. Рішення – впровадження LoRaWAN
  5. Додатки платформи IoT Mainhive
  6. Ультразвуковий лічильник Axioma Qalcosonic W1
  7. Відео: лічильник води Axioma Qalcosonic W1
  8. Шлюз Tektelic Kona Macro
  9. Де замовити рішення для “розумного вимірювання” води?

Проблематика вимірювання води

Частина міського населення продовжує зростати й дефіцит води став нагальною проблемою, з якою стикаються мерії та оператори по всьому світу. Виявлення витоків, втрат, не санкціонованих відборів - основна вимога щодо діяльності комунальних підприємств водопостачання та управління мережами. Ще одна проблема – зменшення ресурсів на «ручний збір» показників лічильників та кількість  непродуктивних дій персоналу.

Як наслідок, міські громади активно впроваджують рішення «інтелектуального вимірювання» показників лічильників води  - «Smart Water Metering» LoRaWAN в рамках програм «Smart City».

Читайте також:
Розумні лічильники води Axioma

Можливості бездротових технологій LoRaWAN

Можливості бездротових технологій LoRaWAN (передача даних невеликого об’єму на великі відстані) в поєднанні з «розумними лічильниками» та програмними додатками дозволяє операторам водопостачання використовувати «Smart Water Metering», як інноваційний інструмент автоматизації обліку та комплексної аналітики.

Експерт з розробки інструментарію технології LoRaWAN – канадська компанія Tektelic communications має значний технічний та організаційний досвід у впровадженні IoT рішень для “розумного вимірювання”.

Показовими є останні кейси Tektelic із виробником приладів обліку ресурсів Axioma Metering (Литва) в проєктах «Smart Metering Solution».

Читайте також: РОМСАТ став дистрибутором Axioma Metering (Литва)

Smart Metering Solution

Витоки, автоматизація, аналітика – виступили тригерами рішення про розбудову екосистем «Smart Metering Solution» з метою зменшення вартості обліку показань лічильників та запобіганню наслідків аварій в режимі реального часу.

Витоки, автоматизація, аналітика – виступили тригерами рішення про розбудову екосистем «Smart Metering Solution» з метою зменшення вартості обліку показань лічильників та попередження наслідків аварій в режимі реального часу - Romsat.ua

Рішення – впровадження LoRaWAN 

Команда проєкту, спільно з місцевими інтеграторами, виконала планування архітектури  мережі базових станцій LoRaWan Tektelic, розгорнула понад 1000 лічильників води Axioma W1 в технічних приміщеннях багатоквартирних будинків та впровадила аналітичну платформу Cloud IoT Mainhive.

Додатки платформи IoT Mainhive дозволяють:

  • контролювати потік води (об’єм споживання) по всій системі та по каналах розподілу;
  • виявити витоки або проблеми (аварії, несанкціоновані підключення), формувати звіти по балансуванню в часі, по групах споживачів;
  • планувати споживання в часових періодах по на базі аналітики попередніх періодів;
  • контролювати технічний стан приладів обліку та мережі з розсилкою повідомлень сервісним службам.
Платформа IoT Mainhive - Romsat.ua

Платформа має окремий додаток, який дозволяє переглядати споживання в реальному часі. Є можливість інтеграції додатка в платіжну систему. Додаток адаптовано для  багатьох користувачів на одній серверній платформі.

Ультразвуковий лічильник Axioma Qalcosonic W1

Ультразвуковий лічильник Axioma Qalcosonic W1 із вбудованим радіомодулем LoRaWAN 868EU, в композитному корпусі. Прилад  виконує вимірювання та індикацію, як класичних параметрів для приладів обліку (об’єми споживання води), так і додаткових: витік, пошкодження, відсутність води, напрям потоку, заряд та температуру, індикацію заряду батареї.

Читайте також: Інтелектуальний облік води за технологією LoRaWAN

Всі дані зберігаються у внутрішній пам’яті Qalcosonic W1 та дистанційно передаються у відповідні додатки платформи IoT Mainhive згідно з заданими сценаріями.

Відео: лічильник води Axioma Qalcosonic W1


Під час розгортання лічильників вирішено ряд технічних завдань, зумовлених складними умовами встановлення – в колодязях чи підвалах, де умови проникнення радіосигналу не забезпечує 100% проходження пакетів обміну.

Технологічні характеристики протоколу LoRaWAN, обладнання операторського класу з додатковими конструктивними антенами забезпечили стабільність каналів обміну між вузлами мережі.

Шлюз Tektelic Kona Macro

В основу мережі спроектовані шлюзи Tektelic моделі Kona Macro під керуванням мережевого сервера Tektelic NS.

Tektelic Kona Macro під керуванням мережевого сервера Tektelic NS - Romsat.ua

Модель Kona Macro широко використовується операторами і замовниками, як масштабований якісний шлюз операторського класу, що вирішує основний KPI - мінімізація загальної вартості володіння мережею.

Мінімізація показника базується на збільшенні території покриття шляхом якісних характеристик радіоканалу (чутливість приймача шлюзу – мінус 142 dBm) та зменшенням інтенсивності сервісних візитів до сайтів (надійність, виконання корпусу, зовнішніх інтерфейсів, робочий діапазон температур -40°C - 60°C).

В ході штатної роботи мереж на базі Axioma Metering та Tektelic Kona Macro підтверджені проєктні розрахунки масштабованого, малопотужного та безпечного двостороннього зв’язку з лічильниками обліку води у рішеннях «Smart Water Metering» по технології LoRaWAN.

Де замовити рішення для “розумного вимірювання” води?

РОМСАТ – провідний проєктний дистрибутор та партнер Tektelic в України пропонує рішення для “розумного вимірювання” води – комплекс обладнання від Tektelic, Axioma, платформу IoT Cloud «MainLink» (https://mainlink.net/) для проєктування та впровадження мереж «інтелектуального вимірювання» лічильників води та інших ресурсів за технологією зв'язку LoRaWAN.

Щоб дізнатись більше про повні рішення End-to-End IoT, отримати доступ до тестових конфігурацій, будь ласка, заповніть коротку форму і ми зв’яжемось з вами найближчим часом:



Всього товарів: 4